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  • 자주괭이밥
    식물/들꽃-괭이밥과(Oxalidaceae) 2013. 6. 24. 10:38

    자주괭이밥

     

     

    과명 Oxalidaceae (괭이밥과) 속명

    Oxalis (괭이밥속)

    전체학명

    Oxalis corymbosa DC.

     

    추천명

    자주괭이밥

    이명 넓은잎괭이밥 ,도라지괭이밥 외국명 Dr.Martius Wood-sorrel ,ムラサキカタパミ

     

     

     

     

    Stemless herb forming basal bulbs, without rhizomes or stolons; bulbs globose to conic, ca 1 cm across, scaly; bulbils many, clustered, globose to ovoid, acute. Leaves basal, erect; petioles 8-30 cm long above basal joint, patently villous; leaflets subequal, broadly obcordate, 2-lobed; lobes rounded, sometimes overlapping, subglabrous above, puberulous beneath, orange-punctate on both surfaces especially near margin. Inflorescences often forked twice, pseudoumbelled, 2-12 flowered; peduncles 10-35 cm long; bracts many, elliptic, rounded, pale with strigose margin and often with 1-3 orange calli in middle; pedicels 2-2.5 cm long above basal joint, pubescent. Sepals oblong-lanceolate, acute, minutely 2-fid at apex with 2 orange calli, 3.5-5 x 1-2 mm, puberulous, 3-5 nerved. Petals spatulate-oblong to lanceolate, obtuse to truncate, often oblique, light reddish purple with darker nerves. Filaments including basal connate portion 2-3 and 5-6 mm long in medium-styled flowers and 3.5-4 and 5-6 mm in short- styled ones; shorter filaments glabrous; longer ones strigose. Ovary ca 2 x 1 mm, densely ciliate to subglabrous; styles 1.8-2 mm long, ciliate-hairy; stigma 2-lobed, ca 1mm across, papillose; ovules 3-8 in each locule in 1 or 2 rows.

    https://indiabiodiversity.org/species/show/249197

    뿌리 줄기 나 돌이 없는 기초 구근을 형성하는 줄기없는 허브; 구근은 원뿔형으로 구부러지고, ca 1cm 너비, 비늘이 있다. 구근은 많은, 클러스터링되고, 구근은 난형, 급성으로. 잎은 기초, 직립, 기저 관절 위로 8-30cm 길이, 명백히 융모성, 전단지는 부등식, 넓게는 모호한, 2-lobed; 둥글고 때로는 겹치며, 위는 사춘기, 아래는 오렌지색으로 얼룩덜룩한 양 표면, 특히 가장자리 근처에 있다. 꽃차례는 종종 두 번, pseudoumbelled, 2-12 꽃; 길이 10-35cm; 많은 타원형, 둥근, 연약한 가장자리와 종종 중간에 1-3 오렌지 칼리를 가진 뾰족한 발톱; 기초 관절, 사춘기보다 2-2.5cm 길이의 페디셀. 세팔은 직사각형, 급성, 2개의 오렌지 칼리, 3.5-5 x 1-2 mm, 사춘기, 3-5 신경이 있는 정점에서 미세하게 2-fid입니다. 꽃잎은 란솔레이트에 뾰족하고, 둔하게 잘리고, 종종 비스듬하고, 가벼운 붉은 보라색과 어두운 신경을 가지고 있다. 중간 스타일의 꽃에서 2-3과 5-6 mm 길이의 기초 콘텐트 부분과 짧은 스타일의 꽃에서 3.5-4와 5-6 mm를 포함하는 필라멘트; 짧은 필라멘트 글라브러스; 더 긴 필라멘트 스트리고스. Ovary ca 2 x 1 mm, subglabrous로 조밀하게 섬모, 길이 1.8-2 mm, 섬모 털; 낙인 2-lobed, ca 1mm 가로, 파필로스; 각 locule에서 1 또는 2 행으로 3-8을 낳습니다.

    https://translate.kakao.com/

     

    The leaves contain oxalic acid, which gives them their sharp flavour. Perfectly all right in small quantities, the leaves should not be eaten in large amounts since oxalic acid can bind up the body's supply of calcium leading to nutritional deficiency. The quantity of oxalic acid will be reduced if the leaves are cooked. People with a tendency to rheumatism, arthritis, gout, kidney stones or hyperacidity should take especial caution if including this plant in their diet since it can aggravate their condition

    (잎에는 옥살산이 들어 있어 날카로운 맛을 준다. 소량으로 완벽하게 괜찮습니다. 옥살산이 영양 결핍으로 이어지는 칼슘의 공급을 결합시킬 수 있기 때문에 잎을 다량으로 먹지 말아야 합니다. 잎을 익히면 옥살산의 양이 줄어든다. 류머티즘, 관절염, 통풍, 신장 결석 또는 과산증에 걸리는 경향이 있는 사람들은 이 식물을 그들의 상태를 악화시킬 수 있기 때문에 식단에 포함시킬 경우 특별한 주의가 필요하다)

    https://pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Oxalis+corymbosa

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

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