-
국수호박-Cucucrbita pepo L.식물/들꽃-박과(Cucurbitaceae) 2022. 8. 31. 17:21
Cucurbita pepo is a cultivated plant of the genus Cucurbita. It yields varieties of winter squash and pumpkin, but the most widespread varieties belong to the subspecies Cucurbita pepo subsp. pepo, called summer squash.
It has been domesticated in the Americas for thousands of years. Some authors maintain that C. pepo is derived from C. texana, while others suggest that C. texana is merely feral C. pepo. They have a wide variety of uses, especially as a food source and for medical conditions. C. pepo seems more closely related to C. fraterna, though disagreements exist about the exact nature of that connection, too.
It is a host species for the melonworm moth, the squash vine borer, and the pickleworm. They are also the preferred pollen for squash bees.
호박 종류의 하나. ‘국수호박’이라는 이름은 호박의 속살이 국수처럼 풀어진다고 해서 붙은 것이며, 비슷한 의미로 ‘스파게티 호박’이라고도 불린다. 모양과 색깔은 참외와 비슷하지만 크기는 더 크다. 호박을 반으로 갈라 씨를 긁어낸 후 삶거나 찐 뒤에 찬물에 식혔다가 껍질 부분을 누르면 호박의 속이 가락국수처럼 풀어지면서 면과 같은 모양이 되는데, 조리할 때는 주로 이 면을 사용한다.
특별한 맛은 나지 않지만 아삭아삭한 식감을 가지고 있다. 영양 면에서는 섬유질이 풍부하여 변비를 개선시키고 나아가 다이어트에도 도움을 주며, 부기를 가라앉히는 효능도 있다. 불면증에도 효과가 있어 피부 건강과 미용에도 좋다.
익히면
'식물 > 들꽃-박과(Cucurbitaceae)' 카테고리의 다른 글
Dendrosicyos socotrana Balf.f. (0) 2022.10.26 Cucumis melo var. inodorous-Gaya melon (0) 2022.09.23 점보바나나 (0) 2022.07.04 Buttercup squash (0) 2022.07.04 Delicata squash (0) 2022.02.25